Tillbaka till huvudsida

Gåxsjö Idrottsförening

Artikel från Gåxsjöboken

Gåxsjö skidklubb bildades 1927, och var en föregångare till Idrottsföreningen. Som namnet säger, var längdskidåkning den främsta grenen, och bland de ivrigaste deltagarna var Emanuel Gren och hans syster Märta. De som sedan har fört sporten framåt är Kjell-Ivan Eriksson, Per-Jan Persson, Ronne Ejderkrans samt bröderna Larsson: Ivan, Stig och Reidar. Idrottsföreningen har letts av skiftande eldsjälar, och har hela tiden betytt mycket för byn och funnits med i bygdens liv.

I början av 1950-talet kom tankarna på en sommardansbana och en fotbollsplan. Sagt och gjort med helt ideella resurser genomfördes båda dessa projekt. Vid invigningen av dansbanan 1952 hade en tävling i namnförslag utlysts. Det vinnande namnet blev Tallgläntan, och vinnare var Märta Bill, som då hette Karlsson. Bland dem som verkade för Tallgläntans tillkomst märks Erik (Ecke) och Anders på Bränna, samt Uno Andersson och John Sjölander, för att nämna några. Tallgläntans danser startade 1953. och gick mycket bra i 25 år med som bäst 700 inlösta, som kunde dansa till Björn Skifs med Blåblus. Under efterföljande år har endast enstaka danser, surströmmingsskivor. bröllopsfester och pubaftnar hållits.

I samband med fotbollsplanens invigning skulle naturligtvis Gåxsjö IF ha sitt eget emblem. Detta ritades av Ola “Oppigåla” och följer fortfarande med föreningen. Fotbollsperioden blev framgångsrik under 1950- och 1960-talet och föreningen slod 1964 som segrare i division 5. Ett år i division 4 blev dock slutet på fotbollskarriären, men fotbollsfans som Lars Andersson, Lomåsen, kunde glädja sig åt att få se GIF spela också på Hovvallen. Till entusiasterna hörde också Britta och Lars Olsson, Jonas Henrik Larsson, Anders på Bränna, Nils Andersson samt Lucia och Sven Paul Persson. Bland de flitigaste fotbollsspelarna kan nämnas Uno Andersson, Einar Larsson, Sten och Stefan Lundin, Nils Olof Olsson, Staffan Persson, Folke Persson Ivan, Stig och Reidar Larsson samt bröderna Sune och Stig Olsson. De främsta lagledarna var John Sjölander och Valter Andersson.

I slutet av 1950-talet startades, under ledning av Konsumföreståndare Birger Gabrielsson. seriespel i ishockey, som pågick i två år. En ishockeyramp med belysning byggdes då intill infarten till ”Ordenshuset”. Det spelades också hockey-bockey under perioden 1957-1961. till stor förnöjelse inte minst för åskådarna. Tävlingar i utförsåkning i Brattåsknäppen anordnades 1954 under ledning av Runo Eriksson, och med deltagande av bland andra Stig Sollander och Åke Nilsson, ÖFS.

Skidskytte är en annan viktig gren, där fina framgångar nåtts, främst genom Per-Jan Persson, som 1969 var med om att vinna SM i skidskyttestafett. Per-Jan vann också förbundsmästerskapskjutningen både 1971 och 1974. Under flera år deltog medlemmar i GIF i VM och OS i skidskytte, och under slutet av 1970-talet och början av 1980-talet hade föreningen även ett juniorlag i skidskytte som nådde en del framskjutna placeringar vid SM. Föreningen arrangerade uttagningstävling till VM i skidskytte 1973, samt stod som medarrangör till SM 1977.

De tre senaste åren har Gåxsjö IF deltagit i ”Sankt Olavsloppet”. Detta måste betraktas som en prestation, eftersom alla löpare bor i byn eller har anknytning hit. Det krävs ca 30 deltagare plus marktjänstpersonal för ett lag och Gåxsjö har ca 100 invånare.